28/1/2024

Γίνεται να επιλέξω φωτοβολταϊκά για τη θέρμανση του σπιτιού μου;

Είναι απολύτως εφικτό να χρησιμοποιήσεις τα φωτοβολταϊκά για τη θέρμανση του σπιτιού σου και μάλιστα οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Μάθε πως.

Γίνεται να επιλέξω φωτοβολταϊκά για τη θέρμανση του σπιτιού μου;

Η χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια αποδοτική και βιώσιμη λύση για το σπίτι. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, η οποία μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος της καθημερινής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού. Μάλιστα, εάν το σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελ παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεστε, μπορείτε να το δίνετε πίσω στο δίκτυο και να κερδίζετε σημαντικές πιστώσεις στο λογαριασμό σας για το επόμενο διάστημα. 

Και καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την ενεργειακή τους αυτονομία, η έννοια της αυτοπαραγωγής, όπου ο ιδιώτης παράγει το ρεύμα που καταναλώνει, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης. Ανάμεσα σε αυτούς, ο πιο αποδοτικός είναι η αντλία θερμότητας. Συνδυάζει την ανανεώσιμη ενέργεια με την αποδοτικότητα και προσφέρει μια φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική εναλλακτική λύση για τη θέρμανση των σπιτιών μας. Με την τοποθέτηση μίας αντλίας θερμότητας και ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για την αυτοπαραγωγή ενέργειας, ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να εκμηδενίσει τον λογαριασμό του ρεύματός του, αλλά και το κόστος θέρμανσης του σπιτιού του.

Η λειτουργία της αντλίας θερμότητας βασίζεται σε έναν απλό αλλά έξυπνο μηχανισμό. Εκμεταλλευόμενη τη θερμότητα που υπάρχει στο περιβάλλον, η αντλία θερμότητας μεταφέρει αυτήν τη θερμότητα από τον περιβάλλοντα χώρο προς το εσωτερικό του κτηρίου. Αυτό σημαίνει ότι αντλεί τη θερμότητα από τον αέρα, το έδαφος ή το νερό και την μεταφέρει στο σπίτι για θέρμανση. Με άλλα λόγια, δεν παράγει θερμότητα, αλλά μεταφέρει την υπάρχουσα, ανακυκλώνοντας και αξιοποιώντας αυτήν προς το σπίτι μας.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας είναι η εξαιρετική της αποδοτικότητα. Καταναλώνει πολύ λίγη ηλεκτρική ενέργεια για να μεταφέρει τη θερμότητα, προσφέροντας ταυτόχρονα πολλαπλάσια ποσά θερμικής ενέργειας στο σπίτι μας σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει. Ο συντελεστής απόδοσης (COP) είναι ένας δείκτης που δείχνει την απόδοση της αντλίας θερμότητας και κανονικά κυμαίνεται από 3 έως 4,5. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η αντλία, παράγει 3 έως 4,5 kW θερμικής ενέργειας.

Η αντλία θερμότητας είναι επίσης εξαιρετικά πολυσυλλεκτική και κατάλληλη για κάθε είδους κλίματα. Λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προσφέροντας σταθερή θέρμανση στο σπίτι ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό την καθιστά ιδανική λύση για τη θέρμανση, τόσο σε μέρη με ήπιο κλίμα, όσο και σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τοποθετώντας μία αντλία θερμότητας και συνδυάζοντάς τη με φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγή ενέργειας, μπορείτε πραγματικά να επιτύχετε ενεργειακή αυτονομία. Θα καλύπτετε τις ανάγκες σας για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια με μια πράσινη και βιώσιμη πηγή ενέργειας, ελαχιστοποιώντας τις εκπομπές CO2 και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας του σπιτιού σας.

Η τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας μπορεί να γίνει με ένα κόστος από 5.000€ και πάνω ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού και τις ανάγκες θέρμανσης  και να προκαλέσει ετήσια έξοδα περίπου 1.300€. Αν στη συνέχεια επιλέξουμε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 4kWp με κόστος περίπου 7.000€ για να καλύψουμε την κατανάλωση 7.000kWh, τότε μπορούμε να έχουμε δωρεάν θέρμανση για πάνω από 30 έτη. Κάνοντας αυτήν την επένδυση με 15.000€, καταφέρνουμε να εκμηδενίσουμε το κόστος της θέρμανσης.

Συνεπώς, με αυτήν την οικονομική κίνηση, η οποία μπορεί να φανεί αρχικά υψηλή, επιτυγχάνουμε μακροπρόθεσμη οικονομική απόδοση. Επιλέγοντας να συνδυάσουμε την αντλία θερμότητας με φωτοβολταϊκά, δημιουργούμε μια αυτόνομη και περιβαλλοντικά φιλική λύση για τη θέρμανση του σπιτιού μας. 

Οι αριθμοί αυτοί και οι εξοικονομήσεις που μπορούν να επιτευχθούν καταδεικνύουν την ολοκληρωμένη αποτελεσματικότητα της συνδυαστικής χρήσης αντλίας θερμότητας και φωτοβολταϊκών. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση ώστε να αξιοποιήσετε το μέγιστο δυνατό δυναμικό τους και να απολαμβάνετε μια αυτόνομη και βιώσιμη λύση ενέργειας για το σπίτι σας, με μειωμένο οικονομικό κόστος και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η Eversun έχει πολυετή εμπειρία στην εγκατάσταση τόσο φωτοβολταϊκών όσο και αντλιών θερμότητας. Η εταιρεία μας προσφέρει δωρεάν μελέτη και προσφορά σε όλους. Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις άμεσα μαζί μας για να πάρεις μια εξατομικευμένη προσφορά και για τα δύο συστήματα.