7/1/2024

Πως Μπορούν τα Φωτοβολταϊκά να Θερμάνουν τα Καλοριφέρ ενός Σπιτιού

Καλοριφερ με Φωτοβολταϊκά - Η πιο Αποδοτική Λύση για Θέρμανη στην Ελλάδα

Πως Μπορούν τα Φωτοβολταϊκά να Θερμάνουν τα Καλοριφέρ ενός Σπιτιού

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν προσφέρουν μόνο καθαρή ενέργεια για τις ηλεκτρικές καταναλώσεις, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν αποτελεσματική λύση για τη θέρμανση των καλοριφέρ ενός σπιτιού. 

Απαραίτητος εξοπλισμός

Ο πιο αποδοτικός τρόπος για να θερμάνει τα καλοριφέρ ενός σπιτιού ένα φωτοβολταϊκό είναι η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας. Η αντλία θερμότητας λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και έχει την ικανότητα να ζεστάνει ένα χώρο μέσω των καλοριφέρ ή ακόμα και να τον ψύξει μέσω των fan coils. 

Συγκεκριμένα, αν ένα σπίτι έχει ήδη υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης με καλοριφέρ, τότε είναι πολύ εύκολο να “κουμπώσει” μια αντλία θερμότητας και να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον καυστήρα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. 

Οφέλη επένδυσης

Ο συνδυασμός εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος net metering με μια αντλία θερμότητας είναι ο πιο έξυπνος και αποδοτικός που μπορεί να κάνει ένα σπίτι. Η επένδυση είναι σημαντική και μπορεί να φτάνει αθροιστικά πάνω από τις 10.000€, αλλά υπάρχουν πολλές επιδοτήσεις από κρατικά προγράμματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ένα νοικοκυριό μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστικά δωρεάν ρεύμα και θέρμανση (!) για πάνω από 20 χρόνια αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα στα πρώτα 5 χρόνια μπορεί να έχει κάνει απόσβεση και για τα δύο συστήματα. 

Άλλα οφέλη 

Εκτός από τα αυτονόητα οικονομικά οφέλη, ένας τέτοιος συνδυασμός εγκατάστασης προσφέρει ανεξαρτησία από οποιαδήποτε αλλαγή συνθηκών στα κόστη της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει τεράσιες διακυμάνσεις στις τιμές του ρεύματος ή σε αυτές του αερίου και πετρελαίου λόγω εξωγενών παραγόντων όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα: Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που τροφοδοτεί μια αντλία θερμότητας συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2, στη διατήρηση των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικών ορυκτών και στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου περιβάλλοντος.

Κατάλληλη Επιλογή για Ηλιόλουστα Σπίτια

Η παραπάνω πρόταση αποτελεί ιδανική επιλογή για ιδιοκτήτες ηλιόλουστων σπιτιών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν πλήρως την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του χώρου τους.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μαζί με μια αντλία θερμότητας συμβάλλει στη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη και οικονομική ενεργειακή λύση. Εάν ενδιαφέρεστε να εξερευνήσετε περισσότερο το πώς τα φωτοβολταϊκά μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού σας, επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και προσφορές. Ένας εξειδικευμένος μηχανικός θα ετοιμάσει μια μελέτη αποκλειστικά για τις ανάγκες του σπιτιού σας.