28/1/2024

Φωτοβολταϊκά στο Σπίτι: Η ενεργειακή λύση για κάθε Ελληνικό Νοικοκυριό

Γιατί είναι τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι η λύση για κάθε ελληνικό νοικοκυριό; Πως μπορούμε να μετατρέψουμε την ενεργειακή κρίση της χώρας μας σε ευκαιρία για κάθε κατοικία.

Φωτοβολταϊκά στο Σπίτι: Η ενεργειακή λύση για κάθε Ελληνικό Νοικοκυριό

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν την ιδανική ενεργειακή επιλογή για κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε εκτενώς τους λόγους που καθιστούν τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι μια βιώσιμη και οικονομική επιλογή για όλα τα σπίτια στην ελληνική επικράτεια τα οποία διαθέτουν σκεπή ή ταράτσα. 

Η Σημασία της Φωτοβολταϊκής Ενέργειας

Η εξέλιξη της τεχνολογίας φωτοβολταϊκών έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια. Με την Ελλάδα να απολαμβάνει πλούσιο ηλιακό φως, οι ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την αυτοπαραγωγή ενέργειας. Τα σπίτια στην Ελλάδα έχουν την πολυτέλεια να απολαμβάνουν άπλετο ηλιακό φως όλο το χρόνο, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, και θα μπορούσαν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να γίνουν αυτάρκη και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οικονομικά Οφέλη

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι η μείωση ή η εκμηδένιση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Με ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, τα νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομούν σημαντικά χρήματα στο μακροπρόθεσμο. Ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα καταναλώνει περίπου 5000 kWh το χρόνο ή 1250€ το χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος (με μέση τιμή κιλοβατώρας στα 0.25€). Το κόστος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για να καλυφθεί αυτή η ενέργεια είναι περίπου στα 5.500€ και η διάρκεια του συμβολαίου με τον πάροχο ενέργειας είναι στα 25 χρόνια. Η πραγματική αντοχή και διάρκεια ζωής του συστήματος είναι αρκετά παραπάνω από 25 χρόνια αλλά για τη συγκεκριμένη άσκηση ας θεωρήσουμε τα 25 χρόνια σαν διάρκεια ζωής της εγκατάστασης. 

Απόσβεση συστήματος

Σύμφωνα με τα παραπάνω νούμερα, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια και στη συνέχεια το σπίτι θα έχει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα 20+ χρόνια. 

Επιδοτήσεις από το κράτος

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα προγράμματα ενίσχυσης και επιδοτήσεων που προσφέρονται από το κράτος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, κάτι που επίσης συμβάλλει στην οικονομική αποδοτικότητα του έργου. Τον Ιούνιο του 2023 ξεκίνησε ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα από το κράτος με όνομα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” το οποίο επιδοτεί μέχρι και το 75% της επένδυσης. Αν κάποιος εκμεταλλευτεί και τη συγκεκριμένη επιδότηση, τότε η απόσβεση του συστήματος γίνεται ακόμα πιο σύντομα. 

Περιβαλλοντική Συνεισφορά

Η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο σπίτι σας συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 και στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Είναι μια επιλογή που συμβάλλει στην πράσινη ενέργεια και στη βιώσιμη ζωή.

Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στο Ελληνικό Σπίτι

Η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών είναι σταθερή και αποτελεσματική. Η τεχνολογία και η εξειδίκευση έχουν προχωρήσει τόσο, κάτι το οποίο επιτρέπει να γίνονται εγκαταστάσεις εύκολα και γρήγορα σε όλες τις σκεπές ή άλλες επιφάνειες που διαθέτει ένα ελληνικό σπίτι. Συγκεκριμένα, οι πιο συνηθισμένες επιφάνειες για εγκατάσταση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος είναι σε σκεπή, ταράτσα ή πέργκολα.

Για μια ασφαλή και αποτελεσματική εγκατάσταση θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού αλλά και τις ιδιαιτερότητες της επιφάνειας. Η σωστή μελέτη είναι υποχρέωση ενός εξειδικευμένου μηχανικού με εμπειρία στο χώρο και εξασφαλίζει τη μέγιστη απόδοση με την πάροδο του χρόνου. 

Ο Ρόλος της Εταιρείας μας

Ως εξειδικευμένη εταιρεία στην εγκατάσταση και προμήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων, προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας για να καλύψουμε τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού. Η εταιρεία μας διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο και τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στην υλοποίηση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να αναθέσετε το έργο σας σε μια έμπειρη εταιρεία στο χώρο για να είναι ικανή να κάνει σωστή μελέτη, εγκατάσταση χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά και να μπορεί να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με την πάροδο του χρόνου.

Συμπεράσματα

Τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι αντιπροσωπεύουν μια σημαντική επένδυση για κάθε ελληνικό νοικοκυριό που επιθυμεί να μειώσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις μας.