20/11/2023

Επωφεληθείτε από το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Μάθε τα πιο σημαντικά στοιχεία του προγράμματος

Επωφεληθείτε από το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά στη Στέγη"

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» είναι ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα απο το κράτος το οποίο δίνει τη δυνανότητα σε χιλιάδες καταναλωτές να “ξεχάσουν” όλα τα κόστη ενέργειας για τα επόμενα 25 χρόνια με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη τους. Είτε είχες σκεφτεί στο παρελθόν να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκά είτε όχι, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για όλους τους Έλληνες καταναλωτές. 

Συμφέρουν τα φωτοβολταϊκά στη στέγη; 

Αυτή τη στιγμή τα φωτοβολταϊκά στη στέγη θεωρούνται η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος ιδιώτης σχετικά με τα κόστη της ενέργειας του. Η μέση απόσβεση για την πλειονότητα των νοικοκυριών είναι στα 3 με 4 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης που θα λάβει κάποιος από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 22 χρόνια το συγκεκριμένο σπίτι δεν θα πρέπει να ανησυχεί για το κόστος της ενέργειας. 

Σκεφτείτε ότι μέσα στο κόστος της ενέργειας συμπεριλαμβάνεται εκτός από τα βασικά (π.χ. φώτα, οικιακές συσκευές, κτλ), το κόστος θέρμανσης αλλά και το κόστος μετακίνησης, αν αναλογιστούμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι ο βασικός τρόπος μετακίνησης τα επόμενα χρόνια. 

Τι είναι το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”; 

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» είναι ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο άνοιξε στις 2 Μαΐου 2023 και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων (238 εκατ. ευρώ).

Δικαιούχοι του προγράμματος αυτού είναι νοικοκυριά και αγρότες, οι οποίο θα μπορούν να λάβουν σημαντική επιδότηση εφόσον εγκαταστήσουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη τους, το οποίο θα πρέπει υποχρεωτικά να συνδυάζεται και με αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταρίας.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος;

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με συστήματα ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην επιδίωξη το κτιριακό απόθεμα να πλησιάσει το 2050 προδιαγραφές σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και σε χαμηλότερο κόστος διαβίωσης. Σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν κοινούς στόχους και τρέχουν αντίστοιχα προγραμμάτα. 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα;

Δικαίωμα συμμετοχής στο εν λόγω Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης στο Πρόγραμμα έχουν συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης για το Φωτοβολταϊκό σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης για τους οικιακούς χρήστες, ενώ οι αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος μπορούν να επιλέξουν αν ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης ή όχι.

Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης στο Πρόγραμμα, είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης για το ίδιο σύστημα από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης. 

Πόση είναι η επιδότηση για τα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”; 

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Επιπλέον προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Πώς υποβάλλεται αίτηση για το πρόγραμμα;

Οι υποψήφιοι αιτούμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης αποκλειστικά μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης https://pvstegi.gov.gr/. 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και απαιτεί λίγα μόνο λεπτά, αλλά υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: 

  1. Να έχει ολοκληρώσει τη σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία απαιτεί τα στοιχεία του μηχανικού που θα αναλάβει το έργο
  2. Να έχει προσωπικούς κωδικούς στο taxisnet 

Πώς υπολογίζεται η επιδότηση;

Το ακριβές ποσό της επιδότησης ορίζεται από την ισχύ της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού, το μέγεθος της μπαταρίας, την κατηγορία του αυτοκαταναλωτή (ιδιώτης ή αγρότης), καθώς και το οικογενειακό του εισόδημα. 

Συγκεκριμένα τα ποσοστά επιχορήγησης φ/β σταθμού και μπαταρίας είναι τα ακόλουθα: 

Προγραμμα φωτοβολταικα στη στεγη υπολογισμος επιδοτησης

Και τα ανώτατα ποσά επιχορήγησης ανά περίπτωση είναι:

Προγραμμα φωτοβολταικα στη στεγη επιχορηγηση ορια

Ποια είναι τα οφέλη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων;

Το βασικό όφελος είναι ότι ο αυτοκαταναλωτής θα μπορεί να αποσβέσει την επένδυση αυτή μέσα σε 3-4 χρόνια και για τα επόμενα 21-22 χρόνια θα έχει δωρεάν ενέργεια. Μια σωστή εγκατάσταση που έχει προβλέψει και τις μελλοντικές ανάγκες του νοικοκυριού μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες ηλεκτρισμού (όπως φώτα, οικιακές συσκευές, κτλ), το κόστος θέρμανσης μέσω αντλίας θερμότητας ή κλιματισμού, αλλά και το κόστος μετακίνησης εφόσον υπάρχει ένα ή παραπάνω ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Πως μπορεί η Eversun να σας βοηθήσει;

Η Eversun είναι μια μοντέρνα εταιρεία στο χώρο της ενέργειας που έχει στόχο να βοηθήσει όσους περισσότερους πολίτες μπορεί να μεταβούν σε μια εποχή πλήρους αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία ήταν από τις πρώτες που εξυπηρέτησαν πελάτες μέσα από το συγκεκριμένο επιδοτούμενο πρόγραμμα και έκτοτε έχει εξυπηρετήσει αρκετές δεκάδες ακόμα.

Συγκεκριμένα, η Eversun αναλαμβάνει τα πάντα σχετικά με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σε στέγη, από όλα τα γραφειοκρατικά κομμάτια της επιδότησης ή των αιτήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την εγκατάσταση και ενεργοποίηση του φ/β σταθμού. 

Η Eversun διαθέτει μια μόνιμη ομάδα από εξειδικευμένους μηχανικούς με πολυετή εμπειρία στο χώρο της ενέργειας. 

Ο σκοπός της Eversun είναι να παραδώσει το έργο με το “κλειδί στο χέρι” χωρίς να δημιουργηθεί κανένα άγχος στον  αυτοκαταναλωτή. 

Υπηρεσίες που αναλαμβάνει η Eversun

Μεταξύ άλλων, οι σχετικές υπηρεσίες φωτοβολταϊκών που προσφέρει η Eversun σε ιδιώτες πελάτες είναι οι παρακάτω: 

Που τοποθετεί φωτοβολταϊκά η Eversun; 

Η Eversun μπορεί να υλοποιήσει οποιοδήποτε έργο φωτοβολταϊκού συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη. 

Για να μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” θα πρέπει να υλοποιηθεί ο σταθμός σε καθορισμένα σημεία: 

Τιμές για φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Οι τιμές του κάθε συστήματος ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του νοικοκυριού και την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης. 

Κάποια ενδεικτικά πακέτα που προσφέρει η Everun είναι τα ακόλουθα: 

Φωτοβολταϊκό Σύστημα net-metering ισχύς 5kWp με μπαταρία 5kwh: 12.600 ευρώ + ΦΠΑ

  • Μονοφασικό σύστημα με ετήσια απόδοση περίπου 7.250 KWh το χρόνο 
  • Σε αυτή την τιμή θα πρέπει να αφαιρεθεί η επιχορήγηση του κράτους που είναι από 6.000 ευρώ μέχρι 9.000 ευρώ ανάλογα με τα εισοδήματα του αιτούμενου. Άρα ο ιδιώτης καλείται να πληρώσει ένα σημαντικά μικρότερο ποσό από τη συνολική επένδυση. 

Φωτοβολταϊκό Σύστημα net-metering ισχύς 10.79kWp με μπαταρία 10kwh: 17.200 ευρώ + ΦΠΑ

  • Μονοφασικό σύστημα με ετήσια απόδοση περίπου 16.200 KWh το χρόνο 
  • Σε αυτή την τιμή θα πρέπει να αφαιρεθεί η επιχορήγηση του κράτους που είναι από 8.000 ευρώ μέχρι 16.000 ευρώ ανάλογα με τα εισοδήματα του αιτούμενου. Άρα ο ιδιώτης καλείται να πληρώσει ένα σημαντικά μικρότερο ποσό από τη συνολική επένδυση.  

Η Eversun προσφέρει δωρεάν μελέτη και προσφορά. Εκδήλωσε ενδιαφέρον και πάρε μια εξατομικευμένη προσφορά που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη; 

Η διαδικασία υποβολής είναι πλέον αρκετά απλή και γινεται ηλεκτρονικά. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός μηχανικού. Η Eversun αναλαμβάνει πλήρως όλο το κομμάτι των αιτήσεων και των δικαιολογητικών σε κάθε βήμα της πορείας του έργου. 

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι τα ακόλουθα: 

1. Χρειάζονται κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά για τον φωτοβολταϊκο σταθμό τα οποία θα σας τα επικοινωνήσει ο μηχανικός σας. Συγκεκριμένα, χρειάζεται ο αριθμός παροχής, η εγκαταστημένη ισχύς του έργου, η χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης (μπαταρία)

2. Τη σύμβαση σύνδεσης την οποία έχει ήδη συνάψει ο αιτούμενος με τον ΔΕΔΔΗΕ. Για αυτή τη σύμβαση είναι υποχρεωτική η βοήθεια από μηχανικό καθώς και να συμπεριληφθούν τα δικά του στοιχεία στην αίτηση

3. Την κατηγορία στην οποία εμπίπτει και για την οποία επιθυμεί επιχορήγηση, καθώς και αν εμπίπτει σε κατηγορία ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67%, ή σε μονογονεϊκή οικογένεια ή σε τρίτεκνη οικογένεια ή σε πολύτεκνη οικογένεια, με την προσκόμιση των κάτωθι:

  • γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, που εκδίδεται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ή έγγραφο κατά περίπτωση από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, σε περίπτωση κατηγορίας ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67%,
  • δήλωση φορολογίας εισοδήματος (E1), σε περίπτωση κατηγορίας ΑμεΑ, μονογονεϊκής οικογένειας ή τρίτεκνης οικογένειας,
  • Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας με ψηφιακή υπογραφή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας,

4. Ένα μοναδικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (mail) που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης, και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για κάθε σχετική επικοινωνία με τον αιτούμενο,

5. Την ημερομηνία γέννησης του αιτούμενου,

6. Την Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συνιδιοκτητών Πολυκατοικίας, σε περίπτωση που ο αιτούμενος πρόκειται να εγκαταστήσει το σύστημα σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστό χώρο.

7. Δήλωση Deminimis σε περίπτωση μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας από τον αιτούμενος και από τους συγκύριους (σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Οδηγού Προγράμματος) ή δήλωση Deminimis για την Κατηγορία Δ – Αγρότες (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ του Οδηγού Προγράμματος)

Στις περιπτώσεις που ο αιτούμενος ανήκει στην Κατηγορία Β ή Γ θα πρέπει να προσκομίσει επιπρόσθετα τα κάτωθι δικαιολογητικά έγγραφα:

  1. το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημά του αιτούμενου,
  2. εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος αιτούμενου ή συζύγου και μελών οικογένειας σε περίπτωση προστατευόμενων μελών (σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων).

Επισημαίνεται πως τα ανωτέρω δικαιολογητικά δεν απαιτούνται για τους επιλέξιμους ωφελούμενους στην Κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά) και την Κατηγορία Δ (Αγρότες).

Στις περιπτώσεις που ο αιτούμενος ανήκει στην Κατηγορία Δ (Αγρότες), θα πρέπει να προσκομίσει επιπρόσθετα τα κάτωθι δικαιολογητικά έγγραφα: 

  1. βεβαίωση επαγγελματία αγρότη ή αποδεικτικό εγγραφής ως αγρότη ειδικού καθεστώτος, 
  2. Δήλωση Στοιχείων Πραγματικών Δικαιούχων (Παράρτημα ΙΙΙ), συνοδευόμενη από σχετική εκτύπωση των στοιχείων και πληροφοριών από το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (άρθρο 20 του ν.4557/2018 (Α ́139)).

Η Eversun αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το πρόγραμμα και για να σας πούμε αν το δικαιούστε.

Σύνοψη

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για κάποιον ιδιώτη να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του και να μηδενίσει το κόστος της ενέργειας που πρέπει να πληρώσει για τα επόμενα 25 χρόνια. Η κατεύθυνση αυτή ακολουθεί τις πρακτικές που συμβαίνουν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίως και δημιουργεί ένα ευνοϊκό καθεστώς σε μια εποχή που το κόστος της ενέργειας αυξάνεται σημαντικά.