26/9/2023

Συμφέρουν τα φωτοβολταϊκά στην στέγη;

Τα φωτοβολταϊκά έχουν κερδίσει την προσοχή μας σαν μια πράσινη και βιώσιμη λύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συμφέρει μια τέτοια επένδυση;

Συμφέρουν τα φωτοβολταϊκά στην στέγη;

Μία αποτύπωση των πλεονεκτημάτων της εγκατάστασης.

Τα φωτοβολταϊκά έχουν κερδίσει την προσοχή μας σαν μια πράσινη και βιώσιμη λύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ως μέσο παραγωγής ηλεκτρισμού από τον ήλιο, τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τις στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων με την προοπτική της εξοικονόμησης χρημάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της μείωσης της εξάρτησής μας από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Τα πλεονεκτήματα που έχει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην στέγη μας είναι πολλά και πολυεπίπεδα. 

Ενεργειακή αυτονομία 

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία για να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παράγουμε και να αξιοποιούμε δωρεάν την ηλιακή ενέργεια,  μειώνοντας την εξάρτησή μας από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και μειώνοντας το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων επιτρέπουν στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ενεργειακή ανεξαρτησία, καθώς μπορούν να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός λοιπόν από το ότι οι ιδιοκτήτες ανεξαρτητοποιούνται από τις διακυμάνσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να είναι αυτόνομοι σε περιπτώσεις διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Εξοικονόμηση χρημάτων & συμφέρουσα επένδυση

Με την παραγωγή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το λογαριασμό του ηλεκτρικού ή ακόμα και να τον εξαλείψουμε εντελώς, αν παράγουμε αρκετή ενέργεια για τις ανάγκες του σπιτιού μας. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση φωτοβολταϊκών μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό ηλεκτροδότησης του νοικοκυριού κατά 50% έως 90% σε περιοχές με ηλιόλουστο κλίμα. Η μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού είναι ιδιαίτερα εμφανής σε οικογένειες και επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει ισχυρά φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς τα πάνελ μπορούν να παράγουν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν την καθημερινή τους κατανάλωση. Ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος και την τοποθεσία του, κάποιοι ιδιοκτήτες μπορούν να παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να ξαναπληρώσουν λογαριασμό ρεύματος για τα επόμενα 25+  χρόνια, αποσβένοντας έτσι το  κόστος της εγκατάστασης μέσα σε μερικά χρόνια. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποτελεί μια έξυπνη και μακροπρόθεσμη επένδυση που θα αφήσει με περισσότερα κεφάλαια για το μέλλον.

Αυξάνει την αξία του ακινήτου 

Η προσθήκη φωτοβολταϊκών στην στέγη μπορεί να αυξήσει την αξία του ακινήτου. Τα πολλά οφέλη που προσφέρει η ενέργεια από τον ήλιο μπορούν να κάνουν το σπίτι πιο ελκυστικό για τους μελλοντικούς αγοραστές, καθώς μειώνουν το κόστος λειτουργίας και ηλεκτροδότησής του, κάνοντάς το πιο οικονομικό και προσιτό. Επίσης, στην εποχή μας όπου οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αυξάνονται, τα φωτοβολταϊκά προσδίδουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο ακίνητό σας, καθώς είναι πιο κοντά ιδεολογικά σε οικολογικά συνειδητοποιημένους κι ευαίσθητους αγοραστές. Πρόκειται για μία έξυπνη και επωφελής επένδυση που αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση για την ενέργεια και γι’ αυτό αυξάνεται η αξία του ακινήτου. 

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα 

Τα πάνελ δεν παράγουν εκπομπές θερμοκηπίου και δεν απαιτούν καύσιμα για να λειτουργήσουν. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο είναι μια καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική διαδικασία, που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, καθώς και στη μείωση των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων και άρα του οικολογικού μας αποτυπώματος.

Τεχνολογία & απόδοση 

Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει συνεχώς βελτιωθεί στα τελευταία χρόνια, και οι αποδόσεις τους έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πλέον, τα περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα προσφέρουν απόδοση από 15% έως 20% και ακόμα και υψηλότερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερη ηλιακή ενέργεια και να επιτύχουμε μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας φωτοβολταϊκών έχει επίσης συμβάλλει στη μείωση του κόστους των συστημάτων. Παλαιότερα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μπορεί να θεωρούνταν ακριβή, αλλά πλέον οι τιμές έχουν καταστεί πολύ πιο προσιτές, καθιστώντας την επένδυση αυτή προσιτή για περισσότερα νοικοκυριά.

Εγγυημένη απόδοση για 25 χρόνια 

Η μακροζωία των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους. Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από 25 έως 30 χρόνια, μερικές φορές ακόμα και περισσότερο. Αυτό σημαίνει πως μετά την εγκατάσταση, μπορούμε να απολαμβάνουμε αξιόπιστη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για δεκαετίες, με ελάχιστη ανάγκη για συντήρηση. Η μεγάλη διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών συστημάτων κάνει την επένδυση σε αυτά ακόμα πιο ελκυστική. Κατανέμοντας το κόστος της εγκατάστασης σε μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά εξομαλύνουμε την οικονομική επιβάρυνση και μπορούμε να επωφεληθούμε από τη μακροχρόνια εξοικονόμηση στο λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως οι περισσότεροι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ δίνουν εγγύηση για την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια ζωής τους. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάτι αποτύχει ή δεν λειτουργεί σωστά κατά τη διάρκεια της εγγύησης, ο κατασκευαστής αναλαμβάνει την επισκευή ή την αντικατάσταση των ελαττωματικών πάνελ χωρίς κόστος για τον ιδιοκτήτη.

Αποθήκευση ενέργειας 

Το γεγονός πως τα φωτοβολταϊκά συστήματα διατηρούν υψηλή απόδοση για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αποτέλεσμα της συνεχούς τεχνολογικής προόδου. Οι κατασκευαστές συνεχίζουν να βελτιώνουν τα υλικά και τις τεχνικές παραγωγής, καθιστώντας τα φωτοβολταϊκά πάνελ όλο και πιο αποδοτικά και ανθεκτικά. Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δίνει ακόμα περισσότερη ελπίδα για μια πιο βιώσιμη και οικολογική ενέργεια στο μέλλον. Επιπλέον, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση σταθερής παροχής ενέργειας, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή την ώρα της ημέρας. Με τις σύγχρονες τεχνολογίες αποθήκευσης, μπορούμε να αποθηκεύουμε την παραγόμενη ενέργεια για να τη χρησιμοποιούμε όταν τη χρειαζόμαστε, εξασφαλίζοντας τη συνεχή λειτουργία του νοικοκυριού μας και ελαχιστοποιώντας την εξάρτησή μας από το δίκτυο της ενεργειακής εταιρείας.

Επιδοτούμενα προγράμματα καθιστούν την επένδυση πιο προσιτή 

Η επιλογή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς υπάρχουν διάφορα κίνητρα και επιδοτούμενα προγράμματα που ενθαρρύνουν την τοποθέτησή τους. Η Ελλάδα, ως μια ηλιόλουστη χώρα, διαθέτει μεγάλο δυναμικό για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, κάτι που την καθιστά ιδανικό περιβάλλον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τα κίνητρα και τα επιδοτούμενα προγράμματα παρέχουν οικονομικά κίνητρα και ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια. Οι επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις στο κόστος εγκατάστασης μπορούν να μειώσουν σημαντικά το συνολικό κόστος του συστήματος, κάνοντας την επένδυση ακόμα πιο προσιτή. Επιπλέον, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών ενεργειακών συστημάτων μπορούν να επωφεληθούν από το σύστημα "net metering", σύμφωνα με το οποίο παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν, με αποτέλεσμα να εξοφλούν τις ενεργειακές τους ανάγκες. .

Αδειοδότηση & πολιτικές υποστήριξης 

Η διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει υποστεί απλοποίηση και βελτίωση, κάτι που καθιστά την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων πολύ πιο εύκολη και γρήγορη διαδικασία σε σχέση με το παρελθόν. Οι ενεργειακές αρχές και οι κυβερνητικοί φορείς έχουν αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχουν λάβει μέτρα για να διευκολύνουν τη διαδικασία αδειοδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Παλαιότερα, η διαδικασία μπορούσε να είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, με ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών. Ωστόσο, με τις νέες πολιτικές και τις διαδικαστικές απλοποιήσεις, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να αποκτήσουν τις αναγκαίες άδειες πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές που διευκολύνουν τους πολίτες να υποβάλουν τα απαιτούμενα έγγραφα και να παρακολουθήσουν την πρόοδο της διαδικασίας. Αυτό το μέτρο επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα με μεγαλύτερη ευκολία και αποφασιστικότητα, γνωρίζοντας ότι η διαδικασία αδειοδότησης είναι πλέον απλοποιημένη και γρήγορη. 

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και οφέλη καθιστούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μια εξαιρετικά συμφέρουσα επιλογή για κάθε νοικοκυριό που επιθυμεί να επενδύσει στην ανανεώσιμη ενέργεια και να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Επιπλέον, με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα προγράμματα ενίσχυσης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι πλέον πιο προσιτή από ποτέ, καθιστώντας την οικονομικά εφικτή για πολλούς. Έτσι, μπορούμε να προσφέρουμε μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον λύση, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να απολαύσουμε τα πολλαπλά οφέλη της ανανεώσιμης ενέργειας για τις οικογένειές μας και τον πλανήτη μας.