26/9/2023

Πόσα φωτοβολταϊκά χρειάζεται ένα σπίτι;

Οι παράμετροι που επηρεάζουν τον υπολογισμό τους.

Πόσα φωτοβολταϊκά χρειάζεται ένα σπίτι;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πόσα φωτοβολταϊκά χρειάζεται ένα σπίτι για να καλύψει τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού, της γεωγραφικής τοποθεσίας, της επίδρασης του ηλίου, την εποχή του χρόνου και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ. 

1. Κατανάλωση ενέργειας

Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού σας. Για να υπολογίσετε πόσα φωτοβολταϊκά χρειάζεστε, πρέπει να γνωρίζετε πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνετε μηνιαία. Αυτό μπορεί να είναι πολύ απλό ή περίπλοκο, ανάλογα με το αν έχετε πρόσβαση σε παλιούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Για να υπολογίσετε περίπου την κατανάλωση ενέργειας, μπορείτε να ελέγξετε τις τιμές που αναγράφονται στους λογαριασμούς του παρόχου σας (π.χ. ΔΕΗ) για την τρέχουσα κατανάλωσή σας. Ανατρέξτε σε πολλούς λογαριασμούς για να πάρετε μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της κατανάλωσης σας, καθώς η κατανάλωση μπορεί να διαφέρει μεταξύ των εποχών. Το πιο αντιπροσωπευτικό είναι να δώσετε στον μελετητή/εγκαταστάτη τη συνολική κατανάλωση της περσινής σας χρονιάς. 

Συνήθως, η κατανάλωση ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα κυμαίνεται από 3.000 έως 6.000 kWh ετησίως, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού και τις συσκευές που χρησιμοποιούνται. Φυσικά, η κατανάλωση ενέργειας ποικίλλει ανάλογα με κάθε νοικοκυριό, καθώς εξαρτάται από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται σε κάθε σπίτι. Κάθε ηλεκτρική συσκευή, όπως το ψυγείο, το πλυντήριο, ο φούρνος, η καφετιέρα ή η τηλεόραση, έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη πως τα φωτοβολταϊκά συστήματα διαφέρουν κι αυτά μεταξύ τους. Στην αγορά, μπορείτε να βρείτε πάνελ που παράγουν ισχύ 400 watts, αλλά υπάρχουν και άλλα που φτάνουν έως και 600 watts. Σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι κάθε kW παράγει περίπου 1.300 κιλοβατώρες τον χρόνο.

Εκτός από τις τρέχουσες ανάγκες θα πρέπει σίγουρα εσείς μαζί με τον ειδικό να προβλέψετε και μελλοντικές ανάγκες με μεγάλες καταναλώσεις. Αυτές μπορεί να είναι κυρίως αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης όπως πχ την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας ή την απόκτηση ενός ή παραπάνω ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Τέτοιες αλλαγές μπορούν να αυξήσουν αρκετά τις καταναλώσεις σας και καλό είναι να προβλεφθούν από νωρίς ώστε να μην χρειάζεται επέκταση ή αλλαγή του εξοπλισμού τους φωτοβολταϊκού σας στο μέλλον.

Οπότε, για να καλύψετε τις ανάγκες ενέργειας του σπιτιού σας με φωτοβολταϊκά, πρέπει να υπολογίσετε την κατανάλωσή σας και να επιλέξετε τα κατάλληλα πάνελ που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις σας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος και τύπο φωτοβολταϊκών πάνελ που θα καλύψει τις ανάγκες σας και θα σας επιτρέψει να επωφεληθείτε μακροχρόνια από τον ήλιο. 

2. Ηλιοφάνεια και γεωγραφική τοποθεσία

Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που λαμβάνετε στη γεωγραφική περιοχή σας επηρεάζει την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ. Ορισμένες περιοχές έχουν περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες, ενώ άλλες έχουν περισσότερα σύννεφα και βροχές. Επίσης, η γεωγραφική περιοχή επηρεάζει τη γωνία πρόσοψης των πάνελ, καθώς και τον ηλιακό αζιμούθιο που τις φωτίζει. Σημαντικός παράγοντας είναι η σκιά που δημιουργείται από δέντρα, κτήρια ή άλλα εμπόδια, καθώς μπορεί να μειώσει την απόδοση των πάνελ.

3. Απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ

Η απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα  περισσότερα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν απόδοση που κυμαίνεται από 15% έως 20% στον υψηλότερο βαθμό. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως η απόδοση μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, τη φθορά, αν δεν γίνεται σωστή κι επαρκής συντήρηση, καθώς και με τις κλιματικές συνθήκες.

4. Τύπος και μέγεθος των πάνελ

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φωτοβολταϊκών πάνελ που μπορείτε να επιλέξετε, όπως μονοκρυσταλλικά, πολυκρυσταλλικά και αμορφικά. Καθένας από αυτούς έχει διαφορετική απόδοση και κόστος. Επίσης, το μέγεθος των πάνελ επηρεάζει τη συνολική ισχύ που παράγεται. Ο μηχανικός που θα αναλάβει το έργο θα σας καθοδηγήσει σχετικά με όλες τις προδιαγραφές και τα κατάλληλα συστήματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες σας. 

Συνοψίζοντας, η διαδικασία υπολογισμού των πόσων φωτοβολταϊκών χρειάζεται ένα σπίτι είναι σύνθετη και πολλοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Επίσης, μην ξεχνάτε πως για να καλύψετε τις ενεργειακές ανάγκες σας ακόμα και κατά τη διάρκεια ημερών με λιγότερη ηλιοφάνεια, μπορείτε να εξετάσετε την εγκατάσταση μπαταριών για αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Έτσι, θα είστε αυτόνομοι κατά ένα τεράστιο βαθμό και ανεξάρτητοι από οποιεσδήποτε αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Έτσι, τα φωτοβολταϊκά θα είναι μία πετυχημένη μακροπρόθεσμη επένδυση.