14/4/2023

Εξοικονόμηση ενέργειας – Με ποιους τρόπους μπορείς να το πετύχεις

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε αποτελεσματικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι σας. Ποιοι είναι όμως οι πιο συνηθισμένοι λόγοι μείωσης της κατανάλωσης;

Εξοικονόμηση ενέργειας – Με ποιους τρόπους μπορείς να το πετύχεις

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να φθάνει στα όριά του το κόστος λειτουργίας πολλών ιδιωτικών νοικοκυριών. 

Σκεφτείτε ότι με περίπου 35 σεντς ανά kWh, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 4.000 kWh πληρώνει έως και 1.440 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια ετησίως. Επομένως, αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με αφορμή την Ημέρα Εξοικονόμησης Ενέργειας στις 5 Μαρτίου μάθετε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια αποτελεσματικά - και να μειώσετε τα λειτουργικά σας κόστη. Αυτό όχι μόνο σας εξοικονομεί χρήματα, αλλά προστατεύει και το περιβάλλον.

Γιατί πρέπει να εξοικονομήσετε ρεύμα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε αποτελεσματικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι σας. Ποιοι είναι όμως οι πιο συνηθισμένοι λόγοι μείωσης της κατανάλωσης;

  • Εξοικονόμηση χρημάτων

Ο πιο προφανής λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να ανεβαίνει στα ύψη, με το τρέχον κόστος να αγγίζει τα 35 λεπτά ανά kWh. Με κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα καταναλώνετε, το αντίστοιχο κόστος θα παραμένει στο πορτοφόλι σας και δεν θα αντιμετωπίζετε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν χρεώνετε τον λογαριασμό ρεύματος.

  • Για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο περιβαλλοντικός παράγοντας. Ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνετε προέρχεται από ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο. Από τη μία, αυτές οι πρώτες ύλες είναι πεπερασμένες, από την άλλη, η καύση τους παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αυξάνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εάν μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας, δεν προστατεύετε μόνο το πορτοφόλι σας, αλλά και το περιβάλλον.

Εξοικονόμηση ενέργειας στο νοικοκυριό 

Οι συμβουλές μας για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

Αναρωτιέστε πού μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερη ενέργεια; Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με την καθημερινότητά σας στο σπίτι, όπου έχετε την κατανάλωση ενέργειας στα χέρια σας και μπορείτε να κάνετε τη μεγάλη διαφορά με μικρές αλλαγές.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι που εν αγνοία σας συμβάλλουν στην υψηλή κατανάλωση ενέργειας; Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να μειώσετε εύκολα την κατανάλωση ρεύματος με τις 8 συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας.

1. Αγοράστε συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας

Το πρώτο βήμα για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι η αγορά ηλεκτρικών συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας. Η μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται συνήθως κατά το μαγείρεμα, την ψύξη και την ψυχαγωγία. Συσκευές όπως το ψυγείο, η σόμπα ή ο βραστήρας είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές ή άλλες συσκευές ψυχαγωγίας. Εάν χρησιμοποιείτε το ηλεκτρικό ρεύμα σας για την παραγωγή ζεστού νερού, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται περαιτέρω.

Αν λοιπόν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια στο νοικοκυριό, θα πρέπει να σκεφτείτε την ενεργειακή αναβάθμιση. Αν και αυτό αρχικά συνεπάγεται επενδυτικό κόστος, σας υπόσχεται υψηλή εξοικονόμηση στα επόμενα χρόνια. Εάν δεν θέλετε να αντικαταστήσετε όλες τις ηλεκτρικές σας συσκευές ταυτόχρονα, φροντίστε τουλάχιστον να δίνετε προτεραιότητα στα πιο ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα όταν αγοράζετε νέες, διαφορετικά θα καταναλώνετε άσκοπα ενέργεια.

Η κατανάλωση ενέργειας αναγράφεται πάντα στην ετικέτα απόδοσης της αντίστοιχης συσκευής. Έτσι μπορείτε να το συγκρίνετε απευθείας με άλλα μοντέλα. Μην παραπλανηθείτε από τις τάξεις απόδοσης στις παλιές σας συσκευές, επειδή αυτές έχουν αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Μην αποφασίζετε μόνο με βάση την τιμή αγοράς, αλλά επιλέξτε ένα μοντέλο που εξοικονομεί όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Μόνο έτσι μπορείτε να εξοικονομήσετε ρεύμα και χρήματα μακροπρόθεσμα.

2. Εξοικονομήστε ρεύμα στο γραφείο που έχετε στο σπίτι

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να εργαστούν από το σπίτι. Δυστυχώς, η εργασία από το σπίτι έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης. Μπορείτε ακόμα να λάβετε κάποιες προφυλάξεις για να κάνετε τις εργάσιμες μέρες και ώρες σας πιο οικονομικές όσον αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πρώτα απ 'όλα, εάν έχετε την επιλογή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φορητό υπολογιστή αντί για επιτραπέζιο υπολογιστή, επειδή οι φορητοί υπολογιστές συχνά καταναλώνουν μόνο ένα κλάσμα της ενέργειας που απαιτούν οι σταθεροί υπολογιστές. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η φωτεινότητα της οθόνης σας δεν είναι πολύ υψηλή. Σημαντική πληροφορία είναι ότι η λειτουργία προφύλαξης οθόνης τραβάει ρεύμα άσκοπα. 

Εάν κάνετε μεγαλύτερο διάλειμμα ή μόλις τελειώνετε τη δουλειά, θα πρέπει πάντα να απενεργοποιείτε εντελώς τις συσκευές σας. Γιατί αν αφήσετε τις συσκευές σας σε κατάσταση αναμονής, αντλούν μόνιμα ρεύμα. Επομένως, συνιστούμε την πλήρη απενεργοποίηση της πλειοψηφίας των συσκευών. Εκτός από φορητούς και σταθερούς υπολογιστές, αυτό ισχύει επίσης για εκτυπωτές και σαρωτές.

Τι να κάνετε όμως εάν οι συσκευές σας, όπως συμβαίνει συχνά σήμερα, δεν διαθέτουν πλέον κουμπί λειτουργίας; Οι εναλλασσόμενες ταινίες βύσματος είναι ιδανικές σ’ αυτήν την περίπτωση, στις οποίες οι συσκευές μπορούν εύκολα να συνδεθούν και να αποσυνδεθούν από την παροχή ρεύματος με το πάτημα ενός κουμπιού. Επομένως, οι ταινίες είναι κατάλληλες για όλες τις συσκευές που δεν χρειάζεται να είναι μόνιμα συνδεδεμένες στο τροφοδοτικό.

Μπορείτε επίσης να κάνετε οικονομία στο φωτισμό. Είναι καλύτερο να προμηθευτείτε ένα κατάλληλο φωτιστικό γραφείου με λαμπτήρες LED που θα φωτίζουν καλά τον χώρο της εργασίας σας. Έτσι, μπορείτε απλά να αφήνετε άλλες πηγές φωτός στο δωμάτιο απενεργοποιημένες κατά τις ώρες εργασίας σας.

3. Εξοικονόμηση φωτισμού

Αξίζει να ελέγξετε τον φωτισμό όχι μόνο στο γραφείο, αλλά και σε κάθε χώρο. Σε γενικές γραμμές, πρέπει φυσικά να σβήνετε πάντα το φως μόλις δεν υπάρχει κανείς στο δωμάτιο. Όταν αγοράζετε νέους λαμπτήρες, ρίξτε μια ματιά στην ετικέτα απόδοσης. Κατά κανόνα, οι λαμπτήρες με ισχύ 6 ή 12 Watt επαρκούν για να φωτίσουν επαρκώς ένα δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε επίσης λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας ή LED, που έχουν υψηλή φωτεινότητα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Για να μειώσετε περαιτέρω το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε να εγκαταστήσετε μια αυτόματη απενεργοποίηση στο κλιμακοστάσιο ή στην αποθήκη σας. Ένα άλλο σημείο που πολλοί ιδιοκτήτες παραμελούν είναι η επιλογή του χρώματος του τοίχου. Φροντίστε να επιλέξετε την πιο ανοιχτή δυνατή βαφή τοίχου, καθώς το φως αντανακλάται καλύτερα από ό,τι στους σκοτεινούς τοίχους. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τις αποταμιεύσεις σας.

4. Λειτουργήστε σωστά τα ψυγεία και τους καταψύκτες

Τα ψυγεία και οι καταψύκτες είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ρεύματος σε κάθε νοικοκυριό. Για να μην επηρεαστεί αρνητικά η απόδοση των συσκευών, θα πρέπει να τις χειρίζεστε και να τις συντηρείτε ανάλογα. Μην αφήνετε τις συσκευές ανοιχτές για πολλή ώρα και μην βάζετε ζεστό φαγητό ή ροφήματα στις συσκευές. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό νερού και πάγου, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών.

Για το λόγο αυτό, συνιστάται η τακτική απόψυξη των συσκευών ώστε να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο οικονομικά. Σε αυτό το πλαίσιο, φροντίστε επίσης να μην τοποθετείτε ποτέ το ψυγείο σας κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα. Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει τη συσκευή να φτάσει στην ικανότητα ψύξης της, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας.

5. Εξοικονομήστε ηλεκτρική ενέργεια κατά το μαγείρεμα και το ψήσιμο

Υπάρχουν επίσης μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά το ψήσιμο και το μαγείρεμα και που επηρεάζουν την κατανάλωση ενέργειας. Όταν μαγειρεύετε, θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε τις σωστές κατσαρόλες. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζουν ακριβώς στις αντίστοιχες εστίες και ότι το καπάκι παραμένει πάντα καλά κλειστό. Χωρίς καπάκι, ένα μεγάλο μέρος της παραγόμενης θερμότητας ρέει έξω από την κατσαρόλα, γεγονός που αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου το ένα τρίτο.

Θα πρέπει επίσης να απενεργοποιείτε τις μαγειρικές εστίες λίγα λεπτά πριν το τέλος του χρόνου μαγειρέματος. Η υπολειπόμενη θερμότητα της πλάκας διαρκεί για κάποιο χρονικό διάστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς επιπλέον κατανάλωση ενέργειας. Αυτό το tip ισχύει και για το ψήσιμο: σβήστε το φούρνο περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος και μην το προθερμάνετε για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ξέρατε ότι η πρακτική να προθερμαίνουμε τον φούρνο είναι μεν ευρέως διαδεδομένη, αλλά λανθασμένη στις περισσότερες περιπτώσεις. Επειδή ο χρόνος που εξοικονομείται είναι συνήθως ελάχιστος, η σπατάλη ενέργειας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η προθέρμανση είναι απαραίτητη μόνο σε μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως με μπισκότα και σοκολατάκια ή σουφλέ, αλλά τα περισσότερα άλλα πιάτα μπορούν να μπουν στο φούρνο, χωρίς προθέρμανση και χωρίς κανένα πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 20% ενέργεια.

6. Εξοικονομήστε ηλεκτρική ενέργεια κατά το μαγείρεμα και το ψήσιμο

Το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων μπορούν επίσης να αυξήσουν την κατανάλωση ρεύματος. Επομένως, ο κορυφαίος κανόνας είναι: Να βεβαιώνεστε πάντα ότι οι συσκευές είναι πάντα πλήρως γεμάτες και - εάν είναι διαθέσιμο – να επιλέγετε το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Εάν έχετε ηλιακό θερμικό σύστημα, θα πρέπει να συνδέσετε το πλυντήριο σε αυτό ώστε να θερμαίνει λιγότερο νερό και να καταναλώνει αντίστοιχα λιγότερη ενέργεια.

Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία πλύσης, τόσο χαμηλότερη είναι και η κατανάλωση ρεύματος. Επομένως, φροντίστε να επιλέξετε χαμηλότερη θερμοκρασία και να απενεργοποιήσετε την πρόπλυση για να αποφύγετε την περιττή κατανάλωση ενέργειας. Τα σύγχρονα απορρυπαντικά είναι συνήθως σχεδιασμένα για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε το κλασικό πλύσιμο 60 βαθμών να μην είναι πλέον απαραίτητο.

Θα θέλατε να εκμεταλλευτείτε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές σας εξοικονόμησης ενέργειας; 

Λειτουργήστε το πλυντήριό σας με πράσινη ηλιακή ενέργεια. Δεν είναι μόνο βιώσιμο, αλλά και φθηνό. Με το δικό σας φωτοβολταϊκό σύστημα στην οροφή, μπορείτε να πλένετε τα ρούχα σας με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Χάρη στους έξυπνους διαχειριστές ενέργειας, το πλυντήριό σας θα πλένει, ενώ το φωτοβολταϊκό σας σύστημα θα καλύπτει την κατανάλωση της συσκευής.

7. Εγκαταστήστε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα

Με το δικό σας φωτοβολταϊκό σύστημα παράγετε φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ηλιακή ενέργεια, την οποία μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε απευθείας στο νοικοκυριό. Μπορείτε να υπολογίζετε σε ετήσια παραγωγή ηλιακής ενέργειας από 900 έως 1.100 kWh ανά κιλοβάτ αιχμής (kWp) της εγκατεστημένης ισχύος του συστήματος - ανάλογα με την τοποθεσία, τον προσανατολισμό και την κλίση της οροφής.

Με αυτόν τον τρόπο, κατά μέσο όρο το 35% των αναγκών σας σε ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να καλυφθεί μόνο από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Μόλις λάμπει ο ήλιος, εσείς και το πορτοφόλι σας θα είστε χαρούμενοι γιατί τα φωτοβολταϊκά έχουν γίνει εδώ και καιρό η φθηνότερη πηγή ενέργειας. 

Όσο πιο φθηνή ηλιακή ενέργεια παράγετε, τόσο λιγότερη ενέργεια πρέπει να αντλήσετε από το δημόσιο δίκτυο κι έτσι εξοικονομείτε χρήματα. Σήμερα στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη αυτοκατανάλωση.

8. Εγκαταστήστε μια συσκευή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αγοράς ενός συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε την παραγόμενη ηλιακή ενέργεια σε μεταγενέστερο χρόνο ή για παράδειγμα τη νύχτα. Αυτό αυξάνει την αυτοκατανάλωσή σας έως και 85%. 

Βέβαια ένα σύστημα αποθήκευσης φωτοβολταϊκών έχει ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα. Πολλά μοντέλα σήμερα έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία έκτακτης ανάγκης και μπορούν να τροφοδοτήσουν τον χειριστή με ρεύμα ακόμα και αν το δημόσιο δίκτυο ηλεκτροδότησης παρουσιάσει βλάβη. Αυτό σας προστατεύει από προσωρινές διακοπές ρεύματος και δεν σας αφήνει στο σκοτάδι μέχρι να αποφορτιστεί πλήρως η δεξαμενή αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας.

Ορισμένες συσκευές προχωρούν ακόμη περισσότερο και σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα αυτόνομο οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο. Έτσι, το φωτοβολταϊκό σας σύστημα μπορεί να συνεχίσει να παράγει ηλιακή ενέργεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, την οποία μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε ή να αποθηκεύσετε στο χώρο αποθήκευσης ενέργειας. 

Εάν έχετε επίσης εγκαταστήσει κιβώτιο τοίχου για το ηλεκτρονικό σας αυτοκίνητο, μπορείτε να αυξήσετε περαιτέρω την ιδιοκατανάλωσή σας. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιείτε ακόμη περισσότερο από την παραγόμενη ηλιακή ενέργεια μόνοι σας και γεμίζετε το αυτοκίνητό σας με 100% αειφόρα παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Πόσο ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να εξοικονομηθεί με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση περίπου 4.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας και με την τρέχουσα τιμή ρεύματος στα 35 λεπτά ανά kWh, πληρώνει κόστος ρεύματος έως και 1.440 ευρώ ετησίως. Εάν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά αυτό το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Επειδή μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας από το δικό σας φωτοβολταϊκό σύστημα σας κοστίζει μόνο 10 σεντς ανά kWh. 

Ακόμα κι αν πρέπει πρώτα να κάνετε μια μεγαλύτερη αρχική επένδυση, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα στο κόστος του ρεύματος από τον πρώτο μήνα. Με ιδιοκατανάλωση 22%, μπορείτε με το φωτοβολταϊκό σας σύστημα να εξοικονομήσετε έως και 1.136 ευρώ σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Εάν εγκαταστήσετε επίσης μια μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήσετε έτσι την ιδιοκατανάλωσή σας έως και 85%.

Επιπλέον, μπορείτε να τροφοδοτήσετε την αχρησιμοποίητη ηλεκτρική ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σας σύστημα και έτσι να επωφεληθείτε με τον συμψηφισμό ρεύματος σε περίπτωση που έχετε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα net-metering. 

Συμπέρασμα 

Οι συμβουλές που παρουσιάζονται εδώ έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε και να αξιολογήσετε τη δική σας κατανάλωση ενέργειας και έτσι να εξοικονομήσετε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή είναι απλώς μια επιλογή, υπάρχουν πολλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας. Σκεφτείτε πότε και πώς χρησιμοποιείτε την ενέργεια. Είναι πιθανό να δείτε και άλλους πιθανούς τρόπους εξοικονόμησης.

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι συχνά το πρώτο βήμα προς την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση. Επειδή χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια που παράγετε μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων σας, αντλείτε λιγότερη ενέργεια από το δημόσιο δίκτυο κι έτσι εξοικονομείτε χρήματα. Με μια πρόσθετη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, μπορείτε να καλύψετε έως και 85% και περισσότερο από τις απαιτήσεις σας σε ενέργεια. 

Αν θέλετε κι εσείς να εξοικονομήσετε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και να αγοράσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, στην Eversun θα σας προτείνουμε μία εξατομικευμένη λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.